Много бащи и деца в политическия “семеен сюжет  Разочарованието и омразата изгориха

...
Много бащи и деца в политическия “семеен сюжет  Разочарованието и омразата изгориха
Коментари Харесай

Как Радев и “Промяната” счупиха огледалото

Много татковци и деца в политическия “семеен ” сюжет 
Разочарованието и омразата изгориха пътищата им обратно един към различен

От отличниците в най-безукорния длъжностен кабинет на президента Румен Радев - първия на Стефан Янев, до “шарлатаните ”, за чието издигане президентът към този момент надълбоко съжалява. Какво се случи в образцовия дом на “Дондуков ”, където първо президентът бащински насърчи и изстреля момчетата от Харвард в голямата политика, а тези дни  “разстреля ” с оценката си за тях.

Бях първият измамен, когато се доверих на тези хора. Беше неточност, че позволих такива хора да откраднат очакванията ни за смяна. За страдание, българите получиха неистина. Ще надживеем тази шмекерия.

Това съобщи Радев от Тирана, където е на конференция за Западните Балкани, мощно ядосан от изказванията на някогашния си министър първенец Асен Василев, че бил в колаборация с Бойко Борисов.

Ясно е, че огледалото в образцовия в миналото дом се счупи и това носи към този момент 7 месеца злощастие

Първо падна кабинетът “Петков ”, след това президентът и най-много служебното му държавно управление поведоха война против “Промяната ” преди изборите през октомври, офанзивите се ускориха със старта на 48-ото Народно събрание, в което Политическа партия към този момент са втора мощ. Днес “бащата ” и блудните му синове към този момент се раняват със счупените стъкла, замеряйки се с обиди през медиите.

В целия сюжет се появи с изключение на политическия баща/ментор на Политическа партия и един биологичен - баща Петко Петков, който току развява мръсното долни дрехи от къщата. И макар че всичко това е симптом на съществено разбъркване в политическите пластове, поддържащата му роля го прави да наподобява и на сапунка.

Румен Радев преди време описа една трогателна история по какъв начин Бойко Борисов е съдействал татко му да се разболее от рак и по-късно скоропостижно да почине. Разказваше историята със сълзи на очи и аз повярвах. Смятах, че това е задоволително мощен претекст да се бори същински с модела “Борисов ”, и му се доверих.

Да вярваш в положителното на хората, не е грях.

Аз не желая да бъда негов съдник, описа Петков-старши, намесвайки и още един, към този момент доста персонален сюжет с татковци.

Извън въпроса подходящо ли е това, думите на бащата на Кирил Петков сочат, че първоначално е имало непосредственост и шерване сред героите. Днес към този момент се оглеждат в частите от счупеното огледало с откровена ненавист.

Как извървяха пътя от любовта към омразата?

Най-старият участник в политиката от триъгълника на Радев и двамата съпредседатели на Политическа партия в действителност е Асен Василев. Той бе министър на стопанската система още в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от Росен Плевнелиев.

4 години по-късно - през 2017 година, Кирил Петков се записва измежду деятелите, учредили “Да, България ”, и даже е в първото управление дружно с фигури като към този момент починалия правист Кристиан Таков, Христо Иванов, Магдалена Малеева. Връзката му с градската десница, въпреки и подложена на огромни тествания, остана мощна.

Петков към този момент провежда харвардските курсове в България, дали опция на десетки умни младежи у нас достъп до безплати познания на международно равнище. Двамата с Асен са дружно в това.

По тази линия Петков е непосредствен с акад. Николай Денков, който през днешния ден с типичното си академично образование съумява да стои настрана от грозните нападки. Но политическата мълва приказва, че точно той е индивидът, показал Петков и Василев на Румен Радев. И че неговият висок престиж е бил гаранцията, че се сглобява добър тим. Всъщност точно Денков е с най-дългия опит от Политическа партия в ръководството - бе зам.-министър на науката и образованието на Меглена Кунева през 2014 - 2016 година (кабинета “Борисов 2 ”), само че се скараха за парите за просвета и той напусна. Бе и длъжностен министър в кабинета “Герджиков ” - първия, назначен от Радев като преди малко определен президент.

Освен че имаше потребност от нови, умни, свежи лица с атрактивна биография за ръководството си през служените кабинети, страстта е тази, която най-силно сближи президента с харвардци. Емоцията на площада от летните митинги през 2020-а. Въпреки безапелационната победа още на първите си президентски избори, стотиците срещи в страната и неизменимия си рейтинг на политик №1, действително едвам когато подвигна юмрука с апела “Мутри вън ”, Радев почувства същинската мощ на множеството. Която му дава да се намеси в реалната власт, отвън тесните конституционни пълномощия на президентството.

В хода на ръководството на “Янев 1 ” обаче Петков и Василев също не можеха да се отърсят от тази площадна страст и апетита да я употребяват. Още тогава се заприказва, че готвят план и че на него Вашингтон също гледа бащински. Първоначалната еуфория в възприятията сред президента и харвардци взеха да се изпаряват, само че поради рецесията и изкушаващите благоприятни условия, които планът им даваше за ремонт на ГЕРБ - фиксацията на Радев през първите му 4 години на “Дондуков ” 2, обич още имаше.

Бързо стана ясно, “синовете ” няма да се подчиняват на своя наставник, само че фамилията спотаи новите усеща надалеч от хорските погледи. В навечерието на вота 2 в 1 през ноември 2021-а Политическа партия и Радев си бяха взаимно необходими.

И си помогнаха, преливайки си от онази същата сила на площада - “Промяната ” нахлу в Народното събрание като победител, президентът завоюва втория си мандат безапелационно.

Тук към този момент огледалото се пропука - започнаха смени на всички фрагменти, разставени по държавното ръководство при двата служебни кабинета. Появи се и тематиката “Македонияяяя! ” и въпреки че не Радев, а Слави го извика най-после, първия звук зададе президентството.

Започна войната на Русия в Украйна и от двете страни на “Дондуков ” започнаха да се разминават все по-силно в трактовката си. Асен Василев на конференция назова “позор ” позицията на Радев за неутралитет във войната и отвод да се помогне с оръжия на Киев.

Различни политически коментатори, а и деятели на “Промяната ” все по-високо започнаха да артикулират тезата за президента на Москва и държавното управление на евро-атлантическите полезности, което има (засега) безрезервната поддръжка на Съединени американски щати.

През юни, когато кабинетът падна, най-дръзкото изявление по тематиката, описват осведомени, направила говорителката на кабинета “Петков ” и съветничка на експремиера Лена Бориславова: “Американците ни смъкнаха ”, оплаквала се тя в разнообразни непублични формати.

Така или другояче нервността и разделянето в обществото стигнаха своя разцвет и президентът усети, че би трябвало да влезе в ролята си на обединител на нацията. Той запълни окопа сред себе си и ГЕРБ и по тази разминирана зона към този момент минават нормализираните връзки с партията на Бойко Борисов.

Според Василев и Петков контактът Борисов - Радев е пряк и това е капката бензин, която подпали и изгори юргана през последните дни.

Мен ме засягат неща, които имам вяра, че са истина. Това са политически риторики, на които няма смисъл да се обръща внимание, обясни през вчерашния ден Петков за какво не се обидил на “шарлатани ”. Обвини, че историята с БАБХ, прекратеният контракт с “Газпром ” и промените в ББР са причина за скъсването с Радев.

Всичко това се случи в последните 3 месеца. Няма по какъв начин да стоим, мълчим и да споделяме, че ще си избираме борбите. Когато нещо работи против българските жители, ние ще бъдем явен критик, без значение кой по какъв начин се усеща, заяви още Петков.

Асен Василев пък даде умишлен брифинг, с цел да повтори по какъв начин вижда “един сносно синхронизиран дует сред господин Борисов и господин Радев, който не мисля, че изненадва и българските жители ”. На въпрос има ли доказателства, че президентът и водачът на ГЕРБ са се срещали, Василев отвърна: “Не вървя да им блестя ”. Ден по-рано в изявлението, разгневило Радев, финансистът сподели и че служебният му кабинет възвръща освен фрагментите, а и “порочните практики ” на Борисов.

Според Василев връзките им с президента постоянно са били “чисто институционални ”. “Трябва да попитате господин Радев с кое деяние сме го разочаровали ” посъветва той.

Борисов: Първи разбрахме, че нямат капацитет, още като работеха с нас

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пропусна да се намеси в наподобяващата на фамилна драма свада сред Румен Радев и “Продължаваме смяната ”. И няколко пъти във вторник акцентира, че той първи е разкрил лицата на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Посочи Калина Константинова като човек, който е работил за второто държавно управление на ГЕРБ.

С Румен Радев не сме се виждали, не сме си говорили, нито едно деяние не сме съгласували. Това е безспорна неистина и тя се натрапва. Не съм отговорен на “Продължаваме смяната ”, че първо разочароваха нас. Първи разбрахме, че тези сътрудници нямат потенциал, още като те работеха на нашите етажи. Но това не пречеше на някои публицисти да кажат след това, че са били в ГЕРБ, няма неприятно. След това от тях се разочарова президентът Росен Плевнелиев, на който отхвърлиха присъединяване в контактната група, и той се отхвърли от тях. След това от тях се отхвърли и Румен Радев, както и някогашните им съдружни сътрудници Слави Трифонов и Корнелия Нинова, разказа дългата история на разочарования Борисов.

Тези думи на водача на ГЕРБ бяха отправени на брифинг в партийната централа по обяд. Рано сутринта обаче Борисов се включи по телефона в утринния блок на Нова телевизия - процедура, която му бе обичана в първите премиерски години, само че от дълго време не бе прибягвал до нея. По това време посетител в студиото на Нова беше депутатката от ГЕРБ Деница Сачева. И в телефонното си позвъняване Борисов описа, че той първи е бил отчаян от “Промяната ”. Именно тогава загатна и Калина Константинова, която бе консултант на вицепремиера Румяна Бъчварова във втория кабинет на Борисов.

Включих се, тъй като издевателстваха върху Сачева. Дори стигнаха до там да питат кой е Темелков. Аз даже не се сетих за него. Когато Калина Константинова и Божидар Божинов станаха министри, няма проблем, че са работили за ГЕРБ. Но на мен ми се дава за образец в народен ефир някакъв човек, който не е взимал в никакъв случай управническо решение, изясни Борисов и добави: Имаме няколко дни да използваме единствения късмет за постоянно държавно управление. Трябва да оставим проф. Габровски да организира умерено своите диалози, да успокои пристрастеностите и всички дружно да създадем държавно управление.

Нинова: Радев не е подведен - проектът му бе да управлява през Политическа партия. Отказаха му обаче и той свали кабинета

Президентът Радев се оплака, че се излъгал и повярвал на Кирил и Асен. Познавам Радев. Той не е от доверчивите. Петков и Василев не са плод на доверие, а деликатно обмислен проект. Просто този проект се провали и президентът бърза да се избави от последствията.

Това бе първият коментар на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от Самоков в понеделник вечерта - откакто Румен Радев стреля по “шарлатаните ” от Тирана.

Президентът е основал “Продължаваме смяната ” с три задания, продължи във вторник Нинова по тематиката.

Първата била те да бъдат новото, което да оглави митингите, и на тази вълна да бъде отхвърлен ГЕРБ от ръководството. Втората цел съгласно лидерката била Политическа партия да разбият Българска социалистическа партия като опция на ГЕРБ. Третата задача на Радев била да ги конфигурира в държавно управление и посредством тях да ръководи страната, тъй като президентската институция му е тясна и не му дава действителна власт, разгласи тя.

“Планът съумя в първите две точки и се провали в третата, когато Кирил и Асен отхвърлиха да му козируват и извършват, тогава Радев смъкна държавното управление. Изказването му за шарлатаните, които го подвели, е доста прочувствено за наивници. И е доста значимо признание, че президентът се занимава с партийно инженерство. А това към този момент повдига други доста значими конституционни въпроси ", разяснява Нинова в изявление за БНР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР